2023 – Workshop 11 | Hoe ondersteun je de zelfredzaamheid van vluchtelingen?

Voorbeelden van initiatieven die een aanbod leveren aan vluchtelingen om hun zelfredzaamheid te vergroten.
Sprekers: Nederland; Fereshteh Moradi psychodynamisch Therapeut Oorlogstrauma’s
Duitsland: Ellen Lukas, Koordination Ehrenamt und Flüchtlingshilfe Rees, Sebastian Hiller Umfeldmanager ZUE Rees, Olga Diederen, Integrationsagentur des Caritasverbandes Kleve e.V.
De stichting Papili is een stichting vόόr vluchtelingen dόόr vluchtelingen. Ons aanbod is gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid. Het programma bestaat uit 3 fases: traumaverwerking, talentontwikkeling en competenties.  Met als uiteindelijk doel: voorbereiding op uitstroom naar (vrijwilligers)werk, opleiding, e.a. De stichting functioneert als brugfunctie tussen de vluchteling en de Nederlandse samenleving door het geven van ondersteuning, erkenning en herkenning, informatie en praktisch advies. Op die manier kan de vluchteling daadwerkelijk integreren als een rups die zich vanuit haar cocon ontpopt tot een prachtige vlinder. Een persoon die op zijn/haar beurt weer een voorbeeldfunctie vervult voor latere vluchtelingen.
Fulltime en vrijwilligerswerk in de vluchtelingenhulp in de stad Rees.
In 2016 heeft de stad Rees, in samenwerking met Caritasverband Kleve, een projectcentrum opgezet dat vrijwilligerswerk promoot en ondersteunt met een focus op hulp aan vluchtelingen. Naast het coördineren van vrijwilligerswerk voor de immigranten die in de gemeenschap worden opgevangen, werkt Ellen Lukas ook nauw samen met de gebiedsmanagers van een nabijgelegen centrale opvangpost van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Veel van wat in Rees wordt aangeboden aan mensen die met en zonder erkende asielaanvraag zijn gevlucht, wordt geïnitieerd, ontworpen en gepromoot door vrijwilligers, wier interactieve ontmoetingsplaats het “International Café” is dat twee keer per maand wordt georganiseerd door de vereniging “Fremde werden Freund e.V.”

Fereshteh Moradi