Workshop 1 | Het Dorpshuis houdt het dorp bij elkaar

Door wie
D: Friedhelm Jülich (Ortsvorsteher), Heinz Frey (Stadtverordneter). Titel: M4 – Markt, Museum, Miteinander – Merzenhausen
NL:  Pieter van Dijk, voorzitter stg. Dorpshuis.  Titel:  Multifunctionele Accommodatie “Het Klooster” in Zijtaart, gemeente Meierijstad

Inhoud
D: VVV – Versammeln, Versorgen, Veranstalten: Die Bürgerhalle in Jülich Merzenhausen: Die Bürgerschaft im kleinen Dorf Merzenhausen (400 Einwohner mit noch 8 landwirtschaftlichen Betrieben) baut ihre marode und technisch veraltete Bürgerhalle komplett um. Zu der Veranstaltungshalle kommen ein Gemeinschaftsraum für Treffpunkt, Versammlung und Grundversorgung und vor allem ein kleines landwirtschaftliches Museum hinzu. Letzteres soll die Geschichte und die Zukunft der Landwirtschaft darstellen – gerade im kleinen Bauerdorf. Mit Mitteln aus der Dorferneuerung des Landes NRW, dem Haushalt der Stadt Jülich, vor allem aber mit Eigenleistung der Merzenhausener selbst befindet sich das Projekt gerade in der Umsetzung.

NL: Omstreeks 1995 werd vanuit de Dorpsraad van Zijtaart een speciaal onderhoud aangevraagd bij de toenmalige gemeente Veghel. Het uitgangspunt was om de gemeente erop te attenderen, dat de zusters Franciscanessen rond 2010 het klooster zouden gaan verlaten. De dorpsraad was sterk van mening, dat het markante en beeldbepalende gebouw in het centrum van het dorp behouden moest blijven voor de dorpsgemeenschap.
Het voormalige dorpshuis en de basisschool waren duidelijk aan renovatie toe. Het advies van de dorpsraad (in samenwerking met enkele werkgroepen) was om die renovatiekosten uit te sparen en het kloostergebouw aan te kopen voor de nieuwe bestemming van een MFA. De aankoop was in februari 2006 en de start van de verbouwing was begin 2010. In oktober 2011 werd de nieuwe bestemming in gebruik genomen als: dorpshuis, basisschool, peuteropvang, buitenschoolse opvang, een ruime gymzaal en twee appartementen.

 

Foto: Friedhelm Jülich